Rugpijn
Onze rug krijgt veel te verduren gedurende dag. Om vrij te kunnen bewegen en ondersteuning aan je lichaam te kunnen bieden moet je rug in goede conditie zijn. Hiervoor is een goede balans nodig van alle delen van je lichaam. Wetende dat de rug uit veel verschillende onderdelen bestaat, is het ontstaan van rugpijn niet zo vreemd. Als een bepaald deel niet goed functioneert, geeft je lichaam een signaal af in de vorm van rugpijn. Waar dan de oorzaak van het probleem ligt, is door jou niet zomaar te achterhalen. Je rug is opgebouwd uit een combinatie van:
- ligamenten
- schijven
- spieren
- botten
- pezen
Elk onderdeel van je rug heeft een specifieke taak. De wervels van je rug staan in verbinding met al je organen en de wervels worden beschermd door stootkussentjes in de vorm van kraakbeen. Pijn op een bepaalde plek kan ons dus informatie geven over de organen, traumatische gebeurtenissen uit het verleden weergeven of angst weerspiegelen.
Wat je voelt bij rugpijn varieert van pijn, steken, zeurend tot een krampend gevoel of zelfs een stijve rug die je beperkt in je bewegingsvrijheid. Afhankelijk van de plek waar je pijn voelt, kan het ook uitstralen naar je billen en benen. In mijn praktijk kan ik jou helpen met het bestrijden van jouw rugpijn.
Hoe ontstaat rugpijn?
In sommige gevallen wordt rugpijn veroorzaakt door een medische aandoening, overbelasting of een verkeerde lichaamshouding, maar ook onverwerkte emoties en gebeurtenissen kunnen de rug mettertijd gaan belasten. Met voetreflextherapie of acupunctuur behandel ik specifieke drukpunten of reflexzones in je voet en onderbeen. De blaas- en niermeridiaan spelen een belangrijke rol bij het opheffen van de rugpijn die jij voelt. Zo is de niermeridiaan van grote invloed op de energiestroom in je lichaam. Deze energiebanen kunnen bij voetreflextherapie heel precies worden behandeld om de energiedoorstroom te herstellen of optimaliseren. Verder kan ik jou vanuit mijn ervaring als leefstijlcoach ook tips geven op het gebied van voeding en beweging.
Wat kun je doen?
Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is gezond. Bij rugpijn is het belangrijk om niet stil te gaan zitten, maar te blijven bewegen. Samen kijken we naar jouw leefstijl. Wat voor werk doe je, wat eet je en hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt. Mijn ervaring is dat er vaak veel winst te behalen valt met leefstijlcoaching bij rugpijn.